Markten en 55 jarige bruiloft

Woensdag 9 oktober-2024

Zo, de diepvries is weer schoon en gevuld voor de wintermaanden met rundvlees. Voelt altijd zo rijk!

Nu zou ik ook graag groenten willen wecken. Heb de ketel en potten er wel voor staan maar op een of andere manier is het een drempel. Waarom weet ik eigenlijk zelf ook niet. Misschien bang dat het mislukt of zo. We kregen van onze zoon een emmertje met stoofperen en die heb ik wel ingemaakt. En lekker dat ze zijn! Wij eten ze altijd koud met piepers en dun gesneden rollade, heerlijk! Heb ze maandagmorgen gelijk geschild, op het petroleumstelletje gezet en s’middags om 4 uur zaten ze lekker rood in de pot. Wat doet dat gezellig aan hé zo’n petroleumstelletje op de aanrecht. Ik had er lampenolie in gedaan en dat gaat prima maar je ruikt het toch altijd wel iets. Daarom het keukenraam stukje opengezet, af en toe de deksel van de peertjes opgelicht zodat die geur de overhand kreeg.

Nu staat er nog een kist met handperen van onze eigen boom, kijken wat we daar mee doen. Ik denk inmaken op siroop. Herinner me tenminste dat moeders dat vroeger ook deed en dat ik dat erg lekker vond. En het staat gezellig in de kelder.

Heb nu vaste vervanging voor in de winkel gevonden als ik op een beurs of markt staat. Ben daar erg blij mee. Ze heet Paulien, is een enthousiaste breister, dus als je een keer komt kan het zijn dat je haar aantreft. Moet je kijken wat voor leuk truitje ze voor me gebreid heeft voor in de winkel. Gebreid van Lettlopi. Mooi hé!

Donderdagavond 26 oktober stond ik op een verkoping bij een koor in Veenendaal. Was een leuke avond.

Maureen was die avond druk met een taart voor school. Kreeg een appje of als ik thuis kwam de taart op een bord wilde schuiven, in folie wilde pakken en dan in de koelkast zetten. Dat durfde ze zelf niet aan. Hij was echt heel mooi geworden. En hij moest de volgende dag mee in de trein, zie je het voor je.  Niet in een taartdoos want daar was hij te hoog voor. Maar gewoon op schoot in het folie😅. Maar hij is toch heel aangekomen. Aan het eind van de dag kwam er een leeg bord mee terug.

Zaterdag 28 september stond ik op de verkoping van de Schutse in Kesteren. Dat was geen succes, we stonden met nog een paar ambachten helemaal in een uithoek waar niet veel mensen kwamen. Daar mogen ze volgend jaar wel eens beter over nadenken. We werden wel goed verzorgd. Kom soep en brood en thee.

En er stond die ochtend nog een wonderbaarlijk mooie regenboog aan de lucht( foto’s van Rien)

Vorige week maandagavond had ik sinds lange tijd weer een man op spinles. Hij had het best snel onder de knie, leuk om te zien. Van de bijna 200 cursisten die hier op spincursus geweest zijn, waren er maar 4 mannen bij. Terwijl je toch op markten, waar de oude ambachten zijn, heel vaak een man achter het spinnenwiel ziet zitten. Ik zie m’n eigen mannenkroost nog niet erachter zitten. En toch is het spinnen en weven niet alleen een vrouwenberoep. Als je de geschiedenis leest waren er juist ontzettend veel mannen in de weverij en spinnerij. Ziet, dat waren nog eens kerels💪😉.

Een van de weefgroepen kregen hun sjaal af vorige week, op een paar franjes na, die mogen ze thuis verder draaien. Allemaal anders en allemaal heel mooi geworden. De nieuwe groep zou eigenlijk 3 oktober startte maar toen waren m’n ouders 55 jaar getrouwd. Dat zouden ze eerst de 7e houden en dus had ik gewoon die dag m’n cursussen gepland. Maar toen werd het toch verzet naar de 3e en mocht ik de cursussen weer naar een andere datum schuiven. Zowel de weefcursus als de sokkenbreicursus van die avond. Maar het is gelukt: de sokkenbreigroep kon een avond eerder, de weefgroep 2 weken later. Probleem opgelost.

Donderdag de 3e oktober was erg gezellig. De 55 jarige bruiloft!  s’Morgens gingen we met een paar broers/ zussen bij pa en ma eten.

Vanaf 4 uur was het feest hier in het zaaltje. Er was bediening geregeld, buffet werd bezorgd, hapjes werd voor gezorgd.

Was een leuke drukke avond. De tent moest erbij gezet worden want we waren met 73 man, dat paste er allemaal niet in. We hadden een grote tent gehuurd die ook nog voor ons opgebouwd werd. Nou, wat wil je nog maar, kacheltje erin en zitten maar.  En wat was het eten lekker, ik denk extra lekker omdat jezelf niet hoeft te koken. Dan heb je vaak al geen honger meer. Heerlijk salades, 6 soorten vlees, en mooie schalen met ijs. Echt gesmuld. Wat over was, nog niet eens zo heel veel, werd uitgedeeld aan wie er zin in had. Zo had ik de volgende dag voor tussen de middag tijdens de winkelopening nog een lekker bord kipsaté😋. En vooral makkelijk want die morgen was er in het winkeltje de cursus fair isle breien, Pittig zat met nog klanten tussendoor. Ik hoefde hem niet zelf te geven maar deed wel mee. Ben nu nog net zover als afgelopen vrijdag. Kun je nagaan hoeveel tijd ik ervoor heb gehad.

En zaterdag stonden we op de dag van de wol in Velddriel. Wat was dat een leuke beurs zeg! Want op die beurs kwamen alleen maar mensen die geïnteresseerd waren in wol. Was de eerste keer dat we daar stonden. Superleuk, de dag vloog voorbij. Ontzettend veel belangstelling voor het grote wiel, leuke gesprekken, en zelf een paar leuke dingen aangeschaft. We moesten s’morgens wel haasten want meestal probeer ik de auto een avond van tevoren in te pakken. Maar doordat er een feestje in het zaaltje was stond het hierachter stampvol met auto’s en kon ik de mijne niet voor de deur van het atelier kwijt. Dan maar vroeg op, dat was geen probleem en heb ook een hoop kunnen doen voordat ik wegging, maar toen was het toch nog kwart voor 8 voordat we vertrokken. En we wilde eigenlijk om 7 uur/ kwart over 7 gaan. Maar natuurlijk waren we gewoon lekker op tijd en waren we klaar voordat de beurs begon. En een mooie route joh! Hij stuurde ons binnendoor omdat de snelweg afgezet was. Nou dat was echt geen straf, schitterend met de zon en mist over de weilanden. Genieten gewoon! En thuis ging gelukkig ook alles gewoon door. Het winkeltje werd bemand door Paulien. Ook die middag was er een feestje hier in het zaaltje en daar mochten we de maaltijd voor verzorgen. Maar omdat ik op de beurs stond mocht manlief met nog een vaste medewerkster het eten verzorgen. Verliep ook allemaal prima. Om half 6 waren we moe maar voldaan thuis, smaakte het bord patat heerlijk, en voelde de tafel waar ik s’avonds m’n voeten op lag als een zacht kussen. De hele dag achter het grote wiel staan draaien levert geen zere armen of vingers op maar wel erg vermoeide benen🤪. Ben benieuwd hoe dat over een paar weken op de familiedagen in Gorinchem gaat, dan mag ik drie dagen aan het wiel draaien. Een voordeel: er worden dan een hoop meters gesponnen. Hieronder de foto’s van onze kraam. Stond daar met het aanbod van cursussen zodat ze konden kijken wat het inhoud. Heb nagenoeg geen wol mee genomen om te verkopen want er staan heel veel standhouders daar met handgeverfde garens en lontwol. Dus dat voegt niets toe. Er is ook veel belangstelling geweest voor de cursussen. Dat was dan wel weer leuk, daar stond niemand mee op de beurs.

En hier nog foto’s van een paar andere kramen, er waren er teveel om allemaal op de foto te zetten. Kon niet zo lang van m’n kraam weg.

Maandagmorgen moest alles nog opgeruimd worden van de beurs.  Maar het was zulk mooi weer dat ik vond dat we daar nog maar van moesten genieten. Pikte de kleindochter van 2 jaar op, reden naar de bakker voor een broodje en vertrokken richting het bos. Ooh, wat was dat genieten zeg. Als eerste met die kleine hummel die lekker aan het kletsen was en bij elke man die we tegen kwamen zei dat dat de buurman was. De geur van de herfst, de verkleuringen van de bomen en het leegmaken van je hoofd. Toen we terugkwamen moest ze natuurlijk eerst nog met de hond spelen. Ze is echt gek op dat beest, maar omdat het nog zo’n enthousiaste lompe pup is moet je het echt wel in de gaten houden. Lekker nog een broodje gegeten en toen mocht ze weer richting haar moeder. Die zal best lekker geslapen hebben s’middags, ze was goed moe.

Van de week nog een krans gemaakt van de hortensia’s en andere dingen uit de tuin. Mooie kaars erin en hij kan weer een paar weken staan pronken.

Nog een prachtige verloren zonnebloem geknipt, was spontaan opgekomen

Net als de tomaten die spontaan opkwamen, Rien had compost bij de piepers gegooid en daar kwamen ze uit op. Erg laat maar ze beginnen nu nog te rijpen. Kijken of het nog lukt om ze te eten .