Oliebollen en Appelbeignets

Vrijdag 28 december-2018

Een van de leuke dingen die bij de maand december horen,is wel het oliebollen bakken. Vroeger bakte m’n vader ze altijd,en in de trouwdag hebben we dat vanaf het begin zelf voortgezet. We bestellen de ingrediënten bij de bakker(bloem,gist,rozijnen en krenten). We hebben het altijd hier in de keuken gedaan,dan kwam de hele familie(broers,zussen,aanhang en alle neefjes en nichtjes),tel daar alle vrienden bij op en we zaten wel met 40 man. M’n vader en moeder bakte hun oliebollen dan ook hier. Het was altijd supergezellig,maar de volgende dag waren ma en ik de hele dag bezig om die verschrikkelijke vette keuken schoon te krijgen.Dat was geen doen meer. Nu doen we het in een grote tent en dat scheelt bergen werk. Ik zat vanmorgen even het lijstje te kijken waar het recept en de hoeveelheid op staat. Hoe grappig is het om te zien dat we 26 jaar geleden begonnen met 2 kg bloem en dat het nu inmiddels 10 kg bloem is wat we verbruiken. We zitten meestal zo tegen de 300 oliebollen. Ze vinden het hier namelijk lekker om in april nog oliebollen uit de diepvries te kunnen eten?. Alleen valt dat elke keer tegen omdat we er ook aardig wat weggeven, en omdat er zoveel man komt die oliebollen zitten te eten tijdens het bakken,blijven er hooguit 6 zakken voor in de diepvries over. Vind ik ook prima,ik zou natuurlijk nog meer kunnen bakken ,maar het is ook iets voor oudjaar toch? Dan wachten ze maar weer tot het volgende jaar. Morgen gaan we ze bakken ,dus ik heb nog geen foto,s. Die hoop ik morgen er even bij te zetten. Maar dan hebben jullie nu vast het recept

2 kilo bloem- 200 gram gist- 40 gram zout-550 gram rozijnen-150 gram krenten- 1 liter lauw water- 1 liter lauwe volle melk-zonnebloemolie(evt. stukjes appel) Dit is voor ongeveer 50 oliebollen.

Bloem en zout in een grote emmer doen,maak een kuiltje in het midden en brokkel daar de gist in. Giet er een beetje lauwe melk of water bij,zodat het oplost. Nu ga je het vocht aan de bloem langzaam aan toevoegen. Ik zelf sla het beslag altijd met m’n handen ,dan heb je ook sneller het gevoel wanneer het goed is. Doe niet al het vocht erbij,het kan ook zijn dat het deeg al smeuïg is terwijl je nog vocht over hebt. Voeg nu de gewelde rozijnen en krenten(appels) toe,en sla het er doorheen. Je moet een dik soepel beslag krijgen. Zet het nu op een warme plaats om te rijzen,dit duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Wel afdekken met een natte theedoek.

Ondertussen de olie in een pan verhitten. Je kunt de temperatuur controleren door er een klein stukje korst van wit brood in te gooien. Als die sist en snel bruin wordt is de olie heet genoeg. Doe met behulp van 2 lepels of een ijsschep hoopjes beslag in de olie. Als ze aan beide kanten mooi bruin zijn gekleurd zijn ze meestal goed,even uitproberen. Leg ze na het bakken op keukenpapier om uit te lekken.

M’n vader en moeder maken ook altijd nog appelbeignets voor de hele familie,meestal zo’n 140 stuks. Dat doen ze van bladerdeeg,appels,kaneel en suiker.

Voor 10 stuks: 2 pakjes bladerdeeg-3 grote goudreinetten in schijven-kaneel-suiker.

Ontdooi de plakjes bladerdeeg

Leg op een plakje bladerdeeg 1 schijf appel,doe in het gat in het midden van de appel wat suiker en kaneel. Leg het ander plakje bladerdeeg erboven op en snij met behulp van een grote ring het overtollige deeg eraf,zodat je een mooie ronde appelbeignet krijgt.

Bak ze nu in de hete olie goudbruin en rol ze direct door het suiker/kaneelmengsel. Af laten koelen op keukenpapier

Wij bakken ze in de overgebleven olie van de oliebollen. Dus eerst de oliebollen bakken en dan de appelbeignets,niet andersom anders is je olie niet goed meer voor de oliebollen

Foto,s volgen morgen.

Succes en Eetsmakelijk