Poppenhuis- rieten dak
Hier een nieuwe rubriek over poppenhuizen opknappen en inrichten. Het is een ontzettend leuke bezigheid en het hoeft niet duur te zijn. Je kunt veel maken van afvalstukjes hout, papier, leer, plastic, karton en noem maar op. Een poppenhuis kun je voor weinig op de rommelmarkt of op marktplaats kopen. Dit poppenhuis koste een euro bij het klomperschuurtje. Het minst leuke om te doen vind ik altijd het verven en behangen. Het liefst begin ik gelijk met de inrichting maar dat gaat natuurlijk niet. Alles wat ik voor het poppenhuis gaat maken, zoals meubeltjes, kleedjes, stoeltjes, kastjes, rieten mandjes, en nog véééééél meer, geen idee wat er allemaal uit m’n handen komt rollen, dat weet ik nooit van te voren, maar het komt met duidelijke foto’s op de website onder de caterogie: poppenhuis. Zo heb je alles van het poppenhuis bij elkaar als je wat zoekt om te maken. Mocht je ergens niet uitkomen of heb je vragen, dan mag je me altijd bellen of mailen. Dan probeer ik je te helpen. Maar als je zelf leuke of goede tips/ ideeën hebt is dat altijd welkom. Dan kan ik dat ook weer op de website delen, en hebben we er allemaal profijt van.
Het gereedschap dat ik gebruik is een cirkelzaag van het merk: Proxxon. Kost 100 euro. Ideaal voor het zagen van latjes en het zagen van stukjes hout voor meubels. Het kan ook met een elektrische figuurzaag.
En m’n onmisbare Dremel met allerlei attributen. Voor schuren, boren, polijsten, gewoon een super handig ding.
Nu heb je natuurlijk niet perse deze machines nodig, maar als je zelf je meubeltjes wil maken is het wel handig. En anders kun je op rommelmarkten meubeltjes verzamelen en schilderen.
We beginnen met het bekleden van het dak. Voor dit huis heb ik een rieten dak gemaakt van bruine bezems. Heb er wel nieuwe voor gekocht want zoveel oude bezems had ik niet liggen en je knipt toch wel aardig wat riet weg. Heb 3,5 grote bezems gebruikt, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van je dak.
Benodigdheden: 3,5 grote bruine harde bezems- 2 kleine potjes houtlijm of alleslijm- schaar- smalle dunne houten latje voor de afwerking.
Begin aan de onderkant van je dak met het leggen van het riet. Knip een bosje van ongeveer 6 centimeter. Het riet zit per bosje verdeeld in de bezem dus knip het ook per bosje af.
Smeer de onderste rand van het dak , waar het eerste bosje komt, in met een dikke laag lijm. Dan hou je het geknipte bosje strak in je hand en doe ook lijm op de bovenste laag van het bosje, een beetje tussen de sprietjes spuiten.
Ik lijm ze per bosje erop. Dus niet eerst de hele rand insmeren met lijm en dan gaan leggen want dan is het al bijna opgedroogd als je aan het eind ben. Dus stukje dak insmeren met lijm, dan een bosje erop leggen, dan stukje ernaast inlijmen en volgende bosje er strak naast leggen, weer stukje lijmen en het volgende bosje ernaast leggen tot de rij vol is. Dan spuit je over de hele lengte aan de bovenkant van de eerste rij, een laagje lijm, ongeveer 1 centimeter uit de bovenkant. Dan zakt de lijm ertussen en zit het goed vast. Als je de eerste rij klaar hebt, dan ga je dakpansgewijs verder leggen. Doe dan een laag lijm op het dak, een stukje boven het het bosje van de eerste rij, spuit lijm tussen je nieuwe bosje aan de bovenkant van de sprieten en duw het bosje in de lijm op het dak. De bosjes riet steken ongeveer drie centimeter onder elkaar uit.
Als je bij de nok gekomen bent, dan knip je bosjes die precies gelijk komen met de punt van het dak. Dus misschien moet je dan wel bosjes van 3 cm knippen i.p.v 6 cm. Maar dat moet jezelf even bekijken. De beiden kanten van het rieten dak moet in ieder geval vlak bij elkaar komen zodat er nokpannen over heen gelegd kunnen worden.
Dat had ik geprobeerd met klei maar dat droogde een beetje scheef op, dus daar moet ik nog wat op verzinnen.
Zaag nu de latjes op maat voor aan de voorkant van het poppenhuisdak en lijm ze met houtlijm vast. Die kun je straks mee verven of beitsen.