Appel-jam cake met harde bodem
Deze appelcake maak ik op een bakplaat van de oven. Buiten het feit om dat ik het altijd een mooi gezicht vind zo,n bakplaat vol ,is het ook makkelijk voor een voorraadje in de diepvries. Je snijdt ze in blokken en verpakt ze per stuk in folie. Als je dan visite krijgt ,of voor mee naar het werk,dan heb je altijd wat achter de hand.
Oven voorverwarmen op 175°.
Voor de bodem:
125 gram basterdsuiker-200 gram roomboter- 300 gram bloem-halve theelepel zout-aardbeien of abrikozenjam
Alle ingrediënten door elkaar mengen tot een soepel deeg,even een kwartiertje in de koelkast laten rusten,en dan uitrollen tot een dunne lap en verdelen over de ingevette bakplaat. In 10 a 15 minuten lichtbruin bakken. Uit de oven halen ,de oven terugdraaien tot 150°. Smeer een dikke laag jam over de bodem. Ondertussen dat de bodem in de oven staat,mix je vast het beslag van de cake
Voor de cake:
300 gram zachte roomboter-300 gram witte basterdsuiker-zakje vanillesuiker-300 gram bloem-12 gram bakpoeder-6 eieren-scheut karnemelk- 3 grote appels in schijfjes-kaneel
Boter tot gladde massa roeren,suiker en vanillesuiker erdoor mixen,eieren erdoor kloppen,dan de bloem, bakpoeder en een scheutje karnemelk erdoor mixen tot een glad beslag,ongeveer 3 minuten blijven mixen. Verdeel het beslag over de bodem en steek de schijfjes appel in het beslag. Dan bestrooien met suiker en kaneel. Schuif de plaat weer terug in de oven en bak hem in ongeveer 50 minuten gaar.