Bowlen, sjaals, eco-verven

Woensdag 7 juni-2023

Zo, nu hebben we alle feest en gedenkdagen weer achter de rug. Tweede pinksterdag kwam de oudste zoon met z’n gezinnetje uit de kerk koffie drinken en eten en zijn we daarna met op één na( die ging met de familie van z’n vriendin uit) de hele familie gaan bowlen in Veenendaal. Het liefst hadden we dat gedaan bij de molen in Kesteren maar die was helaas gesloten. Want daar is geen muziek bij en kun je heerlijk in alle rust bowlen en elkaar verstaan. Hier was het bij binnenkomst al zo’n achterlijke herrie dat je het liefst weer naar huis zou gaan.  Ik ben gaan vragen of de muziek misschien ook zachter gezet kon worden. En ik moet zeggen dat het een heel aardig meisje was wat achter de balie stond want ze vond het prima en zette het ook een stuk zachter. Waardeerde ik echt, de meeste kijken je stom aan als je het vraagt en doen het niet. Ik vraag me eigen altijd af wat het nu toevoegt om de muziek zo hard te zetten. Gewoon helemaal niets. En niemand mist het hoor als het niet aanstaat, ze hebben genoeg aan de gezelligheid met elkaar. Zo hadden we een keer een echtpaar die hier in het zaaltje een verjaardag wilde houden. Bij de bespreking vroegen ze of we een muziekinstallatie hadden zodat ze gezellig muziek konden draaien. Sorry, dat hebben we  niet want we houden hier geen feestjes met muziek.  De ogen puilde bijna uit: wat, geen muziek? Waarom dat dan niet?  ”Nou gewoon omdat we er niet van houden en ook absoluut geen overlast voor de buurt willen hebben”. Omdat ze geen andere locatie konden vinden op korte termijn zijn ze toch hier geweest en weet je wat ik na afloop te horen kreeg? Dat iedereen het zo gezellig had gehad en dat ze het heerlijk vonden om ‘gewoon’ met elkaar te praten zonder dat ze hun stem hoefde te verheffen om elkaar te kunnen verstaan. En dat bedoel ik nu, als  je muziek nodig hebt om het gezellig te maken is er volgens mij iets mis.

Dinsdag waren de jongste drie kinders nog vrij. Werd gewoon een rommeldagje. We draaide die dag ook een schaal hazelnoten door de pers. En aangezien dat een fiks klusje is mochten degene die thuis waren allemaal een poosje draaien. Dat leverde bijna 2 flesjes hazelnootolie op. Zo lekker! Het ene flesje gaf ik weg de andere staat hier op de aanrecht. Heerlijk in salade, als dip met kruiden of als smeersel op schrale plekken.

Omdat het altijd een vies knoeiklusje is had ik nu maar een krant onder de pers gelegd voor de olievlekken op tafel. Ook geen slim idee want dat leverde aan het eind van het draaien een krantenartikel in m’n tafel op😅. De krant was doorweekt van de olie en drukte door op tafel.

De rest van de week verfde ik tussen de bedrijven door strengen met wol. 5 strengen merinowol voor een voorbeeldsjaal op een tafelgetouw. Dat werden gewoon effen kleuren.

Gemengde kleuren voor de combi-socks

En wat ook erg leuk en zeer interessant was om te zien: de sokken die op de foto staan zijn gebreid op een breimachine.

Ik had de wol voor de combi-socks geverfd en bedacht dat het leuk zo zijn als daar een voorbeeld bij was. Maar aangezien ik a.s zaterdag 10 juni op de verkoping sta bij Huize Spoorzicht hier in het dorp snap iedereen wel dat ik die sokken niet op tijd af zou krijgen als ik die met de hand zou breien. Maar een tijdje terug had ik hier een cursist die een antiek sokkenbreimachine heeft en wel heel snel een paar sokken daar op kan breien. Toen heb ik haar maar gebeld en ze wilde het ook gelijk doen voor me. Zo lief en ik was er mee geholpen. terwijl zij mijn sokken breide, kaarde ik voor haar een lading wol zodat ze aan een stuk door kan spinnen. Zo waren we allebei gelukkig, zij met haar gekaarde wol en ik met de sokken. Het is echt een geweldig apparaat. Tis dat ze zo duur zijn anders had ik er ook een aangeschaft. Of je moet er een kopen en sokken op bestelling gaan breien, zo kun je hem weer een beetje terug verdienen.  Ze zijn te koop bij Bertus van Manen uit Harskamp. Tik maar eens in: Sokkenbreimachine Bertus van manen. Dan kom je op z’n website.

Vrijdag en zaterdag waren weer de twee cursusdagen voor het eco-verven. We hadden bij de vorige twee cursusdagen huiswerk mee naar huis gekregen. Dat had ik elke keer voor me uitgeschoven omdat ik nog met andere dingen bezig was. En twee dagen voor de cursus toch maar snel gedaan. Moest er aan denken dat het nog net als vroeger op school was, alles op het laatst nog gauw doen, kinderen hebben het van geen vreemde😎.  We moesten thuis allemaal verf maken van een plant die gele verfstof gaf en voor iedere cursist daar een potje mee vullen zodat we alle vijf een verschillende kleur geel hadden. Mijn opdracht was om van Guldenroede verfstof te maken. Het lapje wat op het potje zit heb ik geverfd met Guldenroede. Lichtgele kleur geeft het.

Maakte m’n broodtrommeltje klaar voor tussen de middag.

 

Vertrok na een race door m’n huishouden om 10 over 9 richting Odijk. Hoewel het twee zeer intensieve dagen zijn geniet ik er enorm van. Het is zo leuk om zelf je verf te maken van planten en allerlei proefjes daarmee te doen.  Vrijdag maakte we pigment uit meekrap waar we de vorige les verf uit gewonnen hadden. Het is een heel proces om pigment uit planten te winnen. Er blijft dan poeder over wat je aanmaakt met lijnolie of ander bindmiddel en zo heb je je eigen verf gemaakt. Echt super om te doen. Maar er komt maar heel weinig pigment uit zoveel planten. Kostbaar goedje dus! Hier zijn we het met lijnolie aan het mengen. Ik begreep dat Rembrandt er vroeger jonge jongens voor had om dat klusje te klaren. Die zaten dagen te wrijven om de verf glad te maken.

We maakte een stempel van een blad, is nog niet af

Moesten een boekje maken van alle verschillende kleuren geel die de cursisten hadden gemaakt

verfde proeflapjes met sojamelk en maakte pigment aan met sojamelk.  Doordat de onderlaag bedekt was met sojamelk hecht de bovenlaag er goed op vast. Dat heeft dan weer met de eiwitten te maken.

We maakten een kleurencirkel van natuurlijke verf. Dat vond ik ook erg leuk om te doen en het effect te zien.

We maakten indigoverf, ook een zeer interessant proces

met een speciale techniek stempelde we een ondergrond en als je er met verf overheen ging kreeg je dit effect.

 

Maakte een flesje appelzijn met blaadjes van de klaproos. Geeft een mooi kleurtje

Na een dagje stevig werken stond er een heerlijke maaltijd klaar voor de cursisten. Genieten!

Om 7 uur was ik weer thuis, dan heb je de pap wel op. De volgende dag was het tot 4 uur. Met een schrift vol aantekeningen en de werkstukken en huiswerk reed ik richting huis. Op de terugweg nog een paar vergeten boodschappen meegenomen. Voordat we die avond van tafel kwamen was het al weer kwart voor 8. Zo gaat het bijna elke zaterdag. Dat heb je als je kinderen zo laat uit het werk zijn.

M’n gesponnen en geweven sjaal kwam van de week af. Een prachtige sjaal in warme bruine tinten met een getwijnd gouddraadje. Van dikke gesponnen wol dus heerlijk warm. En lekker lang, je kunt hem royaal omslaan. Deze keer ben ik dik tevreden. Hij is te koop maar moet eerst mee naar de beurs. Wordt dus na 22 juli.

Een tijd terug had ik wol gesponnen voor een paarse sjaal. De wol was op zich mooi maar de combinatie maakte het dat ik het wel heel erg bont vond. Alle gesponnen kleuren los van elkaar waren prachtig maar gecombineerd toch niet naar m’n zin. Dat kan dus ook gebeuren. In je hoofd is het prachtig maar wat er vervolgens onder je handen vandaan komt valt best tegen. Heb hem een tijdje laten liggen met de hoop dat ik hem nog mooi zou gaan vinden maar dat is helaas niet gebeurt😅.